El passat mes de desembre, l’Ajuntament de Palma va decidir, de manera unilateral, convertir la plaça del Mercat en zona de vianants. Si ens haguessin demanat el parer fa uns molts d’anys, les nostres associacions haurien aplaudit la idea entusiasmades. Avui, però, el desengany se’ns hi ha instal·lat. Com tots els desenganys, és fruit de l’experiència: en el nostre cas, la de veure com totes aquestes mesures acaben traduïdes en més renous, més sobreocupació de l’espai públic i més negocis orientats a la restauració i el turisme.
Fa poc, l’Ajuntament sí que s’ha posat en contacte amb les associacions de veïnats per demanar-nos “idees d’activitats per dinamitzar la plaça del Mercat amb accions puntuals”. Voldríem anar errades, però ens temem que quan el consistori demana això, no és capaç de veure que redundarà en perjudici de les persones residents una vegada més. El centre de Palma no necessita més activitats de segons quin tipus. La gent hi acudeix amb “dinamització” o sense.
¿Hem de creure realment que l’Ajuntament vetla per les habitants del barri antic quan demana “dinamitzar-lo”? A la barriada de La Llonja fa 30 anys que els veïnats lluiten perquè es respectin els seus drets fonamentals, sobretot el dret al descans al domicili propi.
Ni l’associació de veïnats de Sant Nicolau ni cap de les altres sotasignants volem més contaminació acústica en el barri antic. El diumenge, 15, va esser el torn de la Rueta, amb el seu ambient, ben “dinamitzat”, d’altaveus dirigits a l’edifici situat ben davant. El diumenge següent és el torn de la Rua. D’això darrer, no és que n’estiguem en contra, però els exemples serveixen per demostrar la contínua exposició al renou que, de manera justificada o injustificada, patim en el barri antic.
Així doncs, si dinamització vol dir activitats amb altaveus per a futurs vermuts i cerveses, aleshores estam pervertint el concepte. Si vol dir revisar, com sembla que es vol fer ara, la normativa que regula els músics de carrer (aprovada tot just el 2019 amb la participació i el consens de totes les associacions de veïnats del barri antic), ens estimam més que no la modifiquin en absolut.
En canvi, si dinamització vol dir obrir les biblioteques en diumenge dematí, la cosa canvia. Si vol dir instal·lar una comissaria de policia perquè no ens hàgim de traslladar fins al carrer de sant Ferran, ens facilita la vida. Si vol dir diversificació de l’oferta comercial o ajuda al petit comerç, estarem encantats de parlar-ne. De moment, ens hem quedat sense l’únic gran supermercat que teníem al voltant de la plaça Major, i això que era un que dedicava especial atenció al producte balear i el més compromès en la lluita contra el plàstic, segons Greenpeace.
¿I què passa amb les altres barriades de Palma? ¿No la necessiten potser més que les nostres, la suposada dinamització? ¿O hem de continuar apostant per la centralització?
Associacions de veïnats: La Calatrava; Calatrava-Monti-sion-Santa Clara; de La Seu; La Llonja-Born; Sant Nicolau; Sant Jaume; Canamunt; Banc de l’Oli-Plaça de la Mercè
Comments